سه‌شنبه ۵ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۱
۰ نفر

میراث فرهنگی و گردشگری مازندران در سال ۹۸ رویدادهای مختلفی را پشت سر گذاشت که در این میان نباید خسارت سیل بر مجموعه گردشگری و اثار تاریخی استان را نادیده گرفت.

مازندران

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایرنا، استان مازندران با میراث تاریخی به قدت ۱۲ هزار ساله و مردمی با هویت و فرهنگ غنی همراه با طبیعتی بی‌نظیر به عنوان گردشگری پذیرترین استان کشور محسوب می‌شود که  میزبان سالانه۳۰ میلیون گردشگر است.  

با وجود اینکه رویدادهای فرهنگی گردشگرانه در استان مازندران همواره پر تنوع بوده است، اما این استان سال ۹۸ را متفاوت تر از هر زمان دیگر پشت سر گذاشت.

فرودین پر حاشیه

صنعت گردشگری مازندران نیز فروردین خود را با سیل آغاز کرد. سیلاب در نخستین روز ۲۲ نمایشگاه صنایع دستی در سراسر استان را لغو کرد. نمایشگاه هایی که چشم امید صدها صنعت کار دست مازندران بود تا بهترین فرصت درآمدی این صنعت باشد. نمایشگاه هایی که  علاوه بر صنعتگران دست مازندران، میزبان صنایع دستی بیش از ۲۰ استان بودند.

رفته رفته خسارت سیل در مازندران به پای بناهای تاریخی و میراثی استان رسید. ۶ فروردین در هفتمین روز از پایان سیلاب در مازندران اداره کل میراث فرهنگی به صورت رسمی اعلام کرد که بناهای تاریخی و میراثی مازندران حدود ۱۰۰ میلیارد ریال خسارت دیدند.

البته خوشبختانه سیل منجر به تخریب کامل یا مرمت ناپذیری بناهای تاریخی استان نشد، اما بیشترین زخم سیل نوروزی مازندران به یکی از مهم ترین میراث فرهنگی استان یعنی خانه نیما یوشیج وارد شد که در مجموع به این بنای تاریخی حدود ۳۰ میلیارد خسارت وارد کرد.

۱۲ فروردین خبری خوش میراث فرهنگی مازندران را با ورزش پیوند داد. نخستین موزه ورزش کشتی مازندران در جویبار افتتاح شد تا شهر کشتی ایران تاریخ و میراث خود را برای آینده حفظ کند.

در مجموع سیل، نه تنها پیش بینی ۳۰ درصدی افزایش مسافر نوروزی را با شکست روبرو کرد، بلکه تعداد بازدید از بناهای تاریخی را نیز ۳۵ درصد کاهش داد.

هفته میراث فرهنگی در اردیبهشت

اردیبهشت ماه ۹۸ مازندران میزبان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بود.   «علی اصغر مونسان»  ۱۴ اردیبهشت به منظور بازدید و افتتاح به استان سفر کرد.

وی در جریان سفر ۲روزه خود به استان مازندران علاوه بر شرکت در نشست هم اندیشی توسعه صنعت گردشگری کلاردشت، هتل سه ستاره پرشیا نوشهر را افتتاح و از بازارچه صنایع دستی هتل ۵ ستاره الماس قو خاورمیانه در شهرستان عباس آباد بازدید کرد.

همچنین حضور در مراسم جشن تجلیل از نوروزبانان، افتتاح رستوران قصر طلایی در بهشهر، بازدید از پایگاه جهانی باغ تاریخی عباس آباد، افتتاح همزمان ۲۵ اقامتگاه بوم‌گردی در شیرگاه از برنامه‌های مونسان در سفر به مازندران بود.

اواخر اردیبهشت مصادف بود با هفته میراث فرهنگی. هنرمندان مازندرانی در نهمین هفته سال ۱۳۹۸ در کنار برنامه های فرهنگی هنری به مناسبت هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه رویدادهایی را رقم زدند.

گالری «آنسو» در نوشهر نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی با نام «حافظه صلح» را به مناسبت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی برگزار کرد که در آن آثاری از اردشیر بروجنی، شجاع الدین شهابی، محمدهادی فدوی، بابک گرمچی، احمد منتظری رودبارکی و احمد نصرالهی به نمایش درآمد.

همچنین به مناسبت روز جهانی موزه، هنرمندان بابل نمایشگاه گروهی نقاشی از گروه «نقاشان آبی» در موزه گنجینه بابل برگزار کردند. در این نمایشگاه آثاری از احمد نصراللهی، محمدعلی ظریف، نرگس گلپور، فاطمه قلبی، آزاده ابوطالبی، لادن نصرالهی و بهار هاشمی در معرض دید علاقه مندان قرار گرفت.

خرداد جنجالی

اتفاقات خرداد ماه ۹۸ برای میراث فرهنگی متعدد و متفاوت و در برخی موارد نیز جنجالی بود. ۱۲ خرداد ماه یگان حفاظت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران از انهدام ۹ باند متجاوز به میراث فرهنگی و دستگیری ۲۲ نفر خبر داد که از این قاچاقچیان ۶۱ قلم شیء تاریخی اصل و بدل نیز کشف شد.

صنعت گردشگری مازندران ۱۷ خرداد ۹۸ با یک جنجال همراه بود که به کمک فضای مجازی و جوسازی های برخی رسانه ها به بزرگ ترین جنجال تاریخ گردشگری استان پس از انقلاب تبدیل شد.

در این تاریخ، تصاویر چند قایق سوار نیمه برهنه توسط عده ای ناشناس در فضای مجازی منتشر شد که گفته شده این تصویر مربوط به دریاچه سد لفور سوادکوه است. این خبر که حتی بازتاب بین المللی نیز پیدا کرد منجر به ورود مقامات قضایی، انتظامی و حتی اطلاعاتی همراه بود.

دادستان استان ۲۴ ساعت پس از انتشار این تصاویر اعلام کرد که هنجارشکنان دستگیر شدند. البته چندی بعد از سوی برخی مسئولان استان اعلام شد که تصاویر منتشر شده فتوشاپ بوده و اصلا سد لفور نبوده است.

۲۳ خرداد ماه بار دیگر یگان حفاظت میراث فرهنگی از ناکامی قاچاقچیان برای فروش ۲۱۲ سکه تاریخی در مازندران خبر داد.

اتفاقات خرداد به قاچاق و حاشیه ها ختم نشد. ۲۳ خداد ماه خبر ثبت ١٢ اثر تاریخی دیگر و پیوستن این آثار به گنجینه آثار ثبتی ملی مازندران برای مردم استان بسیار خوشحال کننده  بود و منجر به برپایی چندین جشن شد.

بر اساس تصمیم شورای ملی ثبت میراث فرهنگی کشور، خانه گدازنده ساری، خانه رمدانی نکا، خانه نصیری فریدونکنار، حمام امره ساری، پل غلط (سنگی) پلور آمل، باغ فلاحت قائمشهر و بیمارستان شهید یحیی نژاد بابل به جمع آثار ثبتی ملی مازندران پیوستند.

همچنین ساختمان دادگستری ساری، حسینیه اسلامی بابل، مجموعه باغبان محله جویبار، مسجد و حوزه علمیه مصطفی خان ساری و خانه امامی ساری ثبت ملی شدند.

پرونده خرداد ۹۸ میراث فرهنگی مازندران با صنایع دستی بسته شد. در روز جهانی صنایع دستی از پیشکسوتان و بزرگان صنعت دست استان تجلیل شد. بزرگان میراث فرهنگی مازندران طی مراسمی از ۱۷ هنرمند برتر عرصه صنایع دستی استان تجلیل کردند.

در این مراسم از ۱۳ صنعت گر صنایع دستی در حوزه‌های مختلف شامل کارآفرینی، فعالیت‌های نمایشگاهی، کیفی سازی و خلاقیت محوری، کارگاه‌های تولیدی و رتبه‌های برتر در جشنواره‌های ملی صنایع دستی تجلیل شد.

جنگل هیرکانی در تیر

تیرماه ۹۸ بر تاریخ میراث فرهنگی مازندران و ایران و جهان ماندگار شد. اما پیش از اینکه مهم ترین رویداد تیرماه سال گذشته را بگوییم باید از رخدادهای پیش از آن یاد کنیم.

در تاریخ ۶ تیر ماه ۹ اثر ناملموس میراثی مازندران ثبت ملی شد. آیین مذهبی "محرم پلاخوار" کیاسر، آئین مذهبی "قتل الحسین" شهرستان گلوگاه، مهارت پخت حلوای محلی سیوحلوا، حلوای سنتی اسبه حلوا، مهارت سنتی تهیه فرآورده های انجیر و تمشک، مهارت سنتی ساخت تنور "تندیر" و مهارت پخت نان محلی"کِلِن" در فهرست آثار ملی قرار گرفتند.

همچنین آئین رقص و سماع محلی مازندران و مراسم سنتی تهیه آش چهل گیاه شهرستان گلوگاه نیز به جمع آثار ملی ناملموس پیوستند.

علاوه بر این مازندران در تیرماه بذر یکی از اتفاقات تاریخ صنعت گردشگری را کاشت. استاندار مازندران در دیداری با رییس موسسه بین المللی فرهنگی اکو در تهران درباره گسترش همکاری های مشترک با این موسسه از جمله تحقق برخی از وعده های داده شده طی چند ماه گذشته رایزنی کرد.

«احمد حسین‌زادگان»  در دیدار با «محمدمهدی مظاهری» که در محل مؤسسه بین المللی فرهنگی اکو در تهران برگزار شد، درباره محورهایی چون مازندران پایتخت گردشگری کشورهای اکو مذاگره کرد که ثمره آن را در ماههای آینده برداشت کرد.

در تاریخ ۱۲ تیرماه نیروی انتظامی مازندران از کشف ۵۰ قطعه شی باستانی و میراثی استان با قدمت ۳ هزار ساله از چنگال قاچاقچیان عتیقه در شهرستان گلوگاه خبر داد. اشیای تاریخی کشف شده به گفته فرمانده انتظامی مازندران تحویل اداره کل میراث فرهنگی استان شد.

اما مهم ترین رویداد تاریخی مازندران در ۱۴ تیرماه رقم خورد. پس از سالها تلاش و دوندگی حنگل‌های هیرکانی ایران که از ارتفاعات گیلان تا بلندای سر به آسمان کشیده مازندران و سپس تا جنگل‌های غنی گلستان امتداد دارد از سوی سازمان جهانی یونسکو ثبت شد.

اهمیت ثبت جنگل های هیرکانی از آن بابت است که استان مازندران دارای بیش از یک میلیون هکتار عرصه جنگلی است که معادل ۵۳ درصد کل جنگل‌های شمال کشور است، در حالی که ۲ استان دیگر گلستان و گیلان فقط ۴۷ درصد از وسعت جنگلی شمال کشور را در اختیار دارند. این نسبت در ثبت جنگل‌های هیرکانی نیز حفظ شده است به طوری که از ۱۲ لکه جغرافیایی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو ۶ لکه مربوط به مازندران است.

جنگل‌های هیرکانی پس از کویر لوت به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی کشور در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی که در باکو مرکز کشور آذربایجان برگزار شد، با اکثریت آرا در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.

جنگل‌های هیرکانی با ۱/۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان، در گستره‌ای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکندگی دارد.

جنگل‌های هیرکانی، زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده و ۹۸ گونه پستاندار است. همچنین ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوته‌ای (مانند شمشاد و انجیلی) نیز در آن یافت می‌شود.

مازندران تیر ماه میزبان آغاز یک رویداد دیگر نیز بود. با وجود اینکه تعیین ضرب‌الاجل برای آزادسازی حریم ۶۰ متری دریای خزر ابتدا خرداد ماه سال جاری توسط وزیر کشور صورت گرفت، اما عملیات اجرایی آزادسازی سواحل دریای خزر در مازندران ۲۹ تیر با تخریب سازه‌های پلاژ نیروی هوایی و ارتش آغاز شد.

میزبانی از گردشگران در مرداد

مازندران معمولا در مرداد ماه بیشترین میزان مسافر را تجربه می کند. در کنار میزبانی از گردشگران و مسافران تابستانی، مهم ترین رویداد مرداد ۹۸ مازندران برپایی نمایشگاه ملی صنایع دستی به میزبانی ساری مرکز استان بود. در این نمایشگاه هنرمندانی از ۲۲ استان کشور در ۱۳۵ غرفه کالاها و هنر دست خود را به نمایش گذاشتند.

آئین‌های عاشورایی تا بهره برداری خطرناک

شهریور ۹۸ گردشگری مازندران با ایام محرم همراه بود. میراث عاشورایی مازندران جزو جدایی ناپذیر میراث فرهنگی آن است. این میراث قرن ها در هویت مردم مازندران دست به دست شده و با گذشت دوران جلا یافته است.

آئین هایی همچون کرنانوازی، نخل گردانی، منبرکشی، مجمع گذاری، پلاخوار، فرما زنون، کرب نوازی و کمل به سر بخشی از میراث مردم مازندران است که برخی از آنها مشابهی در هیچ کجای ایران زمین ندارد.

در غرب مازندران و به ویژه مناطقی از شهرستان رامسر رسمی قدیمی به نام "کرنانوازی" وجود دارد که هر سال با نواختن سازی به نام کرنا در روز عاشورا برگزار می‌شود. کرنانوازی که ۶ سال پیش به عنوان یکی از آیین‌های ملی و مذهبی در فهرست آثار معنوی ایران ثبت شد، توسط دو گروه "سرکرناچی و ورکن" اجرا می‌شود. معمولا سرکرناچیان ۳ نفر هستند که در جواب صدای ساز آن‌ها، ورکن‌ها در سازشان می‌دمند. آوای این سازها معمولا بر وزن جمله‌های «یا حسین(ع) یا امام» و «وای حسین(ع) کشته شد» اجرا می‌شود.

آیین شناخته شده "نخل‌گردانی" که در استان‌های مرکزی ایران مانند یزد بیشتر دیده شده است، در برخی نقاط مازندران مانند روستاهای اورطشت آمل، معلم‌کلای محمودآباد، منطقه کجور و تیله‌بن ساری نیز اجرا می‌شود.

«منبرکشی» از دیگر آئین های عاشورایی مردم مازندران است. نهم محرم هر سال برخی ساروی‌ها در مراسمی به نام منبرکشی  شرکت می‌کنند. مردم کیاسر ساری رسمی قدیمی به نام "محرم پلاخوار" دارند که از اول تا دهم محرم آن را در محله‌های مختلف کیاسر برگزار می‌کنند. این رسم در نگاه کلی همان اطعام‌دهی به عزاداران است، اما در جزییات تفاوت‌هایی با سایر طعام‌دهی‌های محرم دارد که سبب شده سال ۱۳۹۷ در فهرست آثار ناملموس میراث فرهنگی ثبت شود.

رخدادهای شهریور ۹۸ به مراسم های عاشورایی و تاسوعایی ختم نمی شود. یکی از این رخدادها بهره برداری عجولانه از طرح مرمت مسجد جامع ساری بود.

در حالی مسجد جامع ساری زیر بار بهره برداری رفته است که از سیستم اطفای حریق برخوردار نیست، مشکلی که این مسجد را سال گذشته طعمه حریق کرد. این مسجد جامع‌ به عنوان یکی از کهن‌ترین میراث تاریخی مازندران و شهر ساری در تیرماه سال ۹۷به دلیل نصب غیرمجاز و غیراصولی تاسیسات سرمایشی و در عین حال عدم نصب سامانه اطفای حریق و فقدان برخورداری مسجد از تجهیزات آتش‌نشانی طعمه آتش شد.

مسجد جامع ساری اوایل شهریور با حضور شهردار سابق، ‌ وزیر راه و شهرسازی و بدون اطلاع و در غیبت استاندار مازندران و مسئولان میراث فرهنگی (به گفته خود مسئولان میراث فرهنگی مازندران) با اما و اگرهای فراوان افتتاح شد.

این بهره برداری شتابزده در کمتراز یک ماه خودش را نشان داد و بار دیگر این مسجد دچار حریق شد که خوشبختانه به دلیل حضور سریع عوامل آتش نشانی حریق کنترل شد.

میزبانی از اکو در مهر

پیشنهاد میزبانی مازندران به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اکو در سال ۲۰۲۲ (سازمان همکاری اقتصادی) حدود ۶ ماه پیش از سوی میراث فرهنگی و استانداری مازندران به وزیر میراث فرهنگی کشور (رئیس سازمان میراث فرهنگی وقت) داده شد و ۱۲ مهرماه به تصویب هیات وزیران کشورهای عضو اکو در تاجیکستان درآمد.

به جرات می توان گفت انتخاب مازندران به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اکو بزرگ ترین رویداد در صنعت توریسم مازندران بود که با توجه به ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل مازندران برای جذب گردشگر و همچنین قرارگیری در خوش آب و هواترین منطقه خاورمیانه و آسیای غربی می تواند تحولی مثبتی برای معرفی استان ایفا کند.  

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بسترهای تاریخی و تمدنی به همراه ظرفیت های محیطی در حوزه اکو می تواند سرآغاز یک حرکت بسیار مهم در اقتصاد گردشگری مازندران باشد و استان را جهت مقصد سازی گردشگری بین المللی توانمند سازد و آینده روشنی را برای استان رقم بزند.

همکاری برای آسان سازی سفر در کشورهای عضو اکو برای اعضا، یکی از اهداف فصل پایتخت های گردشگری است که این تسهیل سازی نیازمند حمایت مسئولان داخلی و کشورهای عضو است که تا حد امکان موانع را برای گردشگری میان ایران و کشور هاس اقتصادی عضو بردارند.

مازندران با ثبت ملی ۱۱ گنجینه زیرخاکی تاریخی و میراثی که در محوطه باستانی " وستمین " کیاسر از توابع شهرستان ساری کشف شده بود، مهر ۹۸ خود را به پایان رساند.  

از تخریب تا رزمایش مشترک در آبان

مازندران آبان ماه میراثی خود را با تخریب آغاز کرد. ۹ آبان با خبر شدیم که مدرسه ثبت شده و میراثی امامیه ساری با نظر مدیریت این مجموعه و بدون هماهنگی با اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران تخریب شد.  مدرسه امامیه ساری که در مجاور مسجد جامع ساری بنا شده است مالکیتی جداگانه از مسجد جامع دارد، اما همراه با مسجد جامع در یک پلاک ثبتی به ثبت ملی رسیده و در فهرست آثار ملی بخشی از مسجد جامع به شمار می‌آید.

در حالی مسئولان میراث فرهنگی برای مجازات متخلفان دست به دامان مراجع قضایی شدند که طبق اسناد مالکیتی، بهره برداری از بنای مسجد امامیه نیز در اختیار اوقاف قرار دارد.  

از رویدادهای حوزه میراث فرهنگی در آبان ماه می توان به رزمایش مشترک جنگل های هیرکانی یگان حفاظت میراق فرهنگی با منابع طبیعی اشاره کرد. یگان‌های حفاظت ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری، حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران با برپایی رزمایش مشترک، راهبردهای جدید برای مدیریت مناطق بکر جنگلی مازندران را مورد بررسی قرار دادند.

سه یگان در ۶ نقطه بکر جنگل‌های هیرکانی شامل خشکه‌داران تنکابن، چهارباغ چالوس، جنگل‌های ۴۵ کجور، واز چمستان، الیمستان آمل و بولا در ساری، فعالیت‌های مختلف پیشگیرانه و برخورد با متخلفان و سودجویان را مرور و به صورت مشترک اجرا کردند.

چوب حراج به باداب سورت

میراث فرهنگی استان مازندران در آذرماه با آغاز فعالیت تبلیغاتی برای میزبانی پایتخت گردشگری کشورهای عضو "اکو" ۲۰۲۲عملا نخستین گام را در این زمینه برداشت.  همچنین استقرار دبیرخانه میزبانی مازندران به عنوان پایتخت گردشگری عضو اکو نیز از دیگر گام مهم در این مسیر برای استان بود که در محل اداره کل میراث فرهنگی اغاز به کار کرد.

همچنین مازندران در آذرماه راهنمایان گردشگری خود را برای میزبانی ساری ۲۰۲۲ به صف کرد. در این راستا اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران از تشکیل مجمعع انجمن‌های صنفی راهنمایان گردشگری استان برای میزبانی از برنامه‌های پایتخت گردشگری کشورهای اکو خبر داد.

همچنین لوگو یا نشان میزبانی مازندران از پایتخت گردشگری کشورهای عضو اکو با عنوان " ساری پایتخت گردشگری ۲۰۲۲ اکو " در مرکز استان رونمایی شد. استفاده از نمادهای متعدد در لوگوی ساری ۲۰۲۲ از ویژگی های آن بود.

مازندران آذر ماه ۹۸ هم ثبت ملی آثار میراثی خود را در کارنامه داشت.  بر اساس داوری صنایع دستی کشور که در تهران انجام شد، ۱۷ اثر هنرمندان صنایع دستی مازندران موفق به کسب نشان ملی مرغوبیت یا همان مهر اصالت شدند.

آثار برگزیده شده برای دریافت مهر اصالت مازندران از هنرمندان شهرستان‌های آمل، بابل، بابلسر، قائمشهر، ساری، نور، بهشهر، میاندرود، تنکابن و چالوس بودند.

اما یکی از رویدادهای آذر حال میراث فرهنگی مازندران را مکدر کرد.  واگذاری چشمه پلکانی باداب سورت به بخش خصوصی که از سوی مسئولان شهرستان ساری اعلام شد، بازار گمانه‌زنی برای این میراث کهن البرز را در فضای مجازی و برخی رسانه‌های محلی داغ کرد. پس از اعلام واگذاری چشمه سورت، بسیاری در فضای مجازی و رسانه‌های محلی از فروش این چشمه به افراد ناشناس و فراهم سازی زمینه تخریب آن سخن گفتند و تحلیل هایی در این زمینه منتشر و دست به دست کردند.  

اما به سرعت این مسئله از سوی میراث فرهنگی رد شد و اعلام شدکه این چشمه برای بهره برداری در حوزه گردشگری و سرمایه گذاری به بخش خصوصی واگذار شده است که با نظارت میراث فرهنگی باید فعالیت کند.  

کشف قبرستان تمدن ها  در دی

مازندران دی ماه را با یک رویداد تاریخی آغاز کرد.  پژوهشگران پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور با گمانه‌زنی در یک محوطه تاریخی کوچک در مازندران، به آثار و یافته‌هایی پیش از تاریخ تا دوره اسلامی دست یافتند که نشان می‌دهد این منطقه در واقع قبرستان تمدن‌ها بوده است.  این پژوهش را گروهی از باستان شناسان به سرپرستی " سراله قاسمی گرجی " در محوطه معصومی واقع در روستای آسیابسر بهشهر انجام دادند. این محوطه تاریخی سال ۹۷ و پس از آن که مالکان یک باغ اقدام به خاک برداری بخشی از آن کردند کشف و تحت حفاظت میراث فرهنگی قرار گرفت.

سرپرست هیئت باستان شناسی، آثار و شواهد پیش از تاریخی به دست آمده از این محوطه را شامل بقایای معماری سنگی، اجاق، قطعات سفال خاکستری تیره و روشن و همچنین یک نمونه تیغه سنگی عنوان کرد که با توجه به مجموعه یافته های سفالی در سطح محوطه به دوره آهن تعلق دارند.

سکوت مازندران در تخریب بنای تاریخی قائمشهر

گویا سریال تخریب میراث مازندران هنوز ادامه دارد، زیرا در روزهای نخستین بهمن ماه ۹۸ اخباری مبنی بر تخریب یکی از سقانفارهای(سقاخانه)  استان در روستای ملک‌خیل قائمشهر بار دیگر این مسئله را رسانه‌ای کرد. پس از تخریب بنای مدرسه امامیه این دومین تخریب بنای تاریخی استان بود که با سکوت مسئولان مازندران و جامعه رسانه‌ای همراه بود.  همچنین چندی پیش یکی از محوطه تاریخی شهر کجور به دلیل بی‌توجهی پیمانکار شرکت مخابرات در اجرای پروژه انتقال خطوط فیبر نوری تخریب شد که آن اتفاق نیز با سکوت رسانه ای به تاریخ سپرده شد.  

از این دست تخریب در سالهای اخیر و همچنین دهه های گذشته در مازندران بسیار می توان نام برد، اما در تازه ترین رویداد در یکی از روستاهای شهرستان قائمشهر یکی از سقانفارهای قدیمی استان که قدمتی به تاریخ قاجاریه داشت توسط متولیان و مسئولان روستا تخریب شد.

سقانفار روستای ملک‌خیل قائمشهر که طبق مهندسی اماکن مذهبی شمال کشور از سازه چوبی بهره می برد یک روزه آماج پتک و کلنگ افراد محلی قرار گرفت.  

اما مازندران در دهه فجر میزبان افتتاح یا کلنگ زنی ١٨ طرح با حجم کل سرمایه‌گذاری بیش از پنج هزار و ١۶١ میلیارد ریال بود. این طرح‌ها شامل یک باب هتل پنج ستاره در بابلسر، یک واحد پذیرایی در بابل و یک باب متل در نوشهر در مجموع با سه هزار و ۶١٠ میلیارد ریال سرمایه گذاری بود.

تعطیلی گردشگری در اسفند

مازندران اسفند ماه با مهمانی ناخوانده روبرو شد که نه تنها اقتصاد گردشگری استان، بلکه اقتصاد جهانی را به چالش کشید. ویروس کووید-۱۹ یا همان کرونا از ابتدای اسفندماه وارد مازندران شد و صنعت گردشگری استان را فلج کرد.  

پس از چندین هفته مقاومت مجموعه های گردشگری در برابر ویروس کرونا و تعطیلی بخش قابل توجهی از فعالیت های اقتصادی و آموزشی استان، ۱۰ اسفند با تاخیر ۲ هفته ای بر اساس اعلام رسمی میراث فرهنگی مازندران تمامی فعالیت های گردشگری مازندران ممنوع اعلام شد. اما این تصمیم دیرهنگام با توجه به وخامت اوضاع مازندران انتقادات شدیدی را به همراه داشت که هنوز نیز بی پاسخ مانده است.  

این ویروس تاکنون با ابتلای حدود ۲ هزار نفر جان حدود ۸۰ مازندرانی را گرفته است.

کد خبر 494823

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha